Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Może wystąpić podrażnienie przewodu pokarmowego u ludzi spożywających warzywa, w tym paprykę czerwoną, w zmiennych proporcjach.
Papryka czerwona to warzywo bogate w witaminę C oraz beta-karoten, które pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia skóry i wzroku, a jej zmienne proporcje w diecie zapewniają urozmaicenie oraz dostarczenie różnorodnych składników odżywczych.
Składnikami odżywczymi, jakie dostarcza papryka czerwona oraz inne warzywa, są witaminy, minerały, błonnik, węglowodany oraz naturalne związki roślinne. Funkcje, jakie pełnią w organizmie człowieka, są zróżnicowane, ale ogólnie rzecz biorąc, spożywanie warzyw w zmiennych proporcjach pomaga w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Witaminy i minerały zawarte w papryce czerwonej i innych warzywach wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wzmacniają układ odpornościowy oraz regulują pracę serca i naczyń krwionośnych. Błonnik natomiast wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega zaparciom. Węglowodany stanowią ważne źródło energii dla organizmu. Naturalne związki roślinne, takie jak karotenoidy i flawonoidy, posiadają właściwości przeciwutleniające i ochronne dla organizmu.