warzywa w zmiennych proporcjach marchew i groch zielony

KATEGORIA | Warzywa

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości grochu zielonego w połączeniu z dużą ilością marchwi może prowadzić do wzdęć i biegunek.

Informacje o składniku

Marchew oraz groch zielony to składniki spożywcze, których proporcje mogą być różne

Funkcja

Składnikami odżywczymi w marchwi i grochu zielonym są między innymi błonnik, witamina C, beta-karoten, żelazo, magnez, potas, i białko. Ich proporcje zależą od odmiany, sposobu uprawy oraz dojrzewania. Marchew i groch zielony są ważnym źródłem witaminy A, która jest niezbędna dla dobrego wzroku i zdrowej skóry. Groch zielony jest również dobrym źródłem białka roślinnego, co może być szczególnie ważne dla wegetarian i wegan. Marchew i groch zielony są również bogate w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia jelit oraz prawidłowej perystaltyki jelitowej.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik