Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie dużej ilości ugotowanych buraczków (wiórków) może powodować zabarwienie moczu na czerwono, co może wprowadzać w błąd diagnozę chorób nerek i pęcherza moczowego.
Ugotowane buraczki (wiórki) są dobrze źródłem błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu, a ich regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca.
Składnikami odżywczymi w ugotowanych buraczkach (wiórkach) są głównie węglowodany, błonnik, witamina C, kwas foliowy oraz potas. Węglowodany są źródłem energii dla organizmu, a błonnik pomaga w trawieniu i regulacji pracy jelit. Witamina C jest ważna dla zdrowia skóry, kości i układu odpornościowego, a kwas foliowy jest niezbędny do produkcji nowych komórek. Potas reguluje pracę serca i układu nerwowego.