ugotowane buraczki (wiórki)

KATEGORIA | Warzywa

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości ugotowanych buraczków (wiórków) może powodować zabarwienie moczu na czerwono, co może wprowadzać w błąd diagnozę chorób nerek i pęcherza moczowego.

Informacje o składniku

Ugotowane buraczki (wiórki) są dobrze źródłem błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu, a ich regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w ugotowanych buraczkach (wiórkach) są głównie węglowodany, błonnik, witamina C, kwas foliowy oraz potas. Węglowodany są źródłem energii dla organizmu, a błonnik pomaga w trawieniu i regulacji pracy jelit. Witamina C jest ważna dla zdrowia skóry, kości i układu odpornościowego, a kwas foliowy jest niezbędny do produkcji nowych komórek. Potas reguluje pracę serca i układu nerwowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik