twaróg kwasowy

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Spożycie twarogu kwasowego może powodować biegunkę u osób z nietolerancją laktozy

Informacje o składniku

Twaróg kwasowy jest produktem spożywczym otrzymywanym z mleka poprzez dodanie kwasu do jego zagęszczenia.

Funkcja

Składnikem odżywczym w twarogu kwasowym jest białko, które jest niezbędne dla organizmu do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów, hormonów i innych ważnych substancji. Ponadto, twaróg kwasowy jest dobrym źródłem wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Wapń jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości i zębów, a fosfor jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, nerwów i mięśni. Witaminy z grupy B pomagają w przemianie materii oraz w produkcji czerwonych krwinek.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik