tuńczyk ryba

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Tuńczyk to ryba, która może zawierać wysokie poziomy rtęci, zwłaszcza w swojej postaci konserwowej. Spożycie zanieczyszczonego rtęcią tuńczyka przez człowieka może prowadzić do poważnych zagrożeń dla zdrowia, takich jak uszkodzenie układu nerwowego, zaburzenia hormonalne, a nawet prowadzić do śmierci. Należy zwracać uwagę na pochodzenie i jakość tuńczyka przed jego spożyciem. Należy ograniczać spożycie tuńczyka do raz w tygodniu, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci. Zaleca się również unikanie spożywania tuńczyka w postaci konserwowej oraz wybieranie ryb pochodzących z mniej zanieczyszczonych obszarów.

Informacje o składniku

Tuńczyk to pyszna ryba morska, bogata w białko i zdrowe tłuszcze

Funkcja

Składnik tuńczyk konserwowy (Euthynuus katsuwonus pelamis) jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako składnik potraw i produktów gotowych, takich jak sałatki, kanapki, pizze, sery i pasty. Jego główną funkcją jest dostarczanie białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Ponadto, tuńczyk konserwowy dodaje potrawom intensywnego smaku oraz zapewnia ich dłuższy czas trwałości dzięki naturalnym właściwościom konserwującym.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik