Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka (proteiny)
dobry składnik
Tuńczyk może zawierać wysokie poziomy rtęci, co stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Spożywanie tuńczyka może przyczynić się do zatrucia rtęcią, co może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, nerek i mózgu. Dlatego zaleca się, aby osoby spożywające tuńczyka ograniczyły jego ilość i unikały spożywania go na co dzień. W szczególności kobiety w ciąży i małe dzieci powinny zwracać szczególną uwagę na spożywanie tuńczyka ze względu na ich podwyższone ryzyko zatrucia rtęcią.
Tuńczyk to ryba morska o intensywnym smaku i aromacie, często wykorzystywana w kuchni jako wartościowy składnik sałatek, makaronów i sushi.
Składnik żywnościowy w tuńczyku, który jest niezwykle ważny dla żywienia, to białko. Tuńczyk jest bogaty w wysokiej jakości białko, które zawiera aminokwasy niezbędne dla organizmu ludzkiego. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie, a także do produkcji enzymów i hormonów. Ponadto, tuńczyk jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały, które są korzystne dla zdrowia serca, mózgu i układu odpornościowego.