tłuszcze roślinne palmowy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie tłuszczów roślinnych palmowych może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia.

Informacje o składniku

Tłuszcze roślinne palmowe to produkt spożywczy otrzymywany z owoców olejodajnej palmy

Funkcja

Funkcją składnika tłuszczu roślinnego palmowego w potrawach jest nadanie im konsystencji, a także zwiększenie ich trwałości i stabilności. Tłuszcz palmowy jest często stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji margaryn, słodyczy, wyrobów cukierniczych, a także w przetwórstwie mięsnym do produkcji wędlin i kiełbas. W potrawach tłuszcz palmowy może służyć do smażenia i pieczenia, a także jako dodatek do dań kuchni orientalnej i afrykańskiej.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik