Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Spożycie tłuszczów roślinnych palmowych może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia.
Tłuszcze roślinne palmowe to produkt spożywczy otrzymywany z owoców olejodajnej palmy
Funkcją składnika tłuszczu roślinnego palmowego w potrawach jest nadanie im konsystencji, a także zwiększenie ich trwałości i stabilności. Tłuszcz palmowy jest często stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji margaryn, słodyczy, wyrobów cukierniczych, a także w przetwórstwie mięsnym do produkcji wędlin i kiełbas. W potrawach tłuszcz palmowy może służyć do smażenia i pieczenia, a także jako dodatek do dań kuchni orientalnej i afrykańskiej.