tłuszcze roślinne oleje palmowy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie tłuszczów roślinnych, takich jak olej palmowy, może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i nadciśnienia u ludzi.

Informacje o składniku

Tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy, są często stosowane jako składnik w przemyśle spożywczym

Funkcja

Funkcja składnika oleju palmowego w diecie to dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ciała. Zawiera on przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, co może wpłynąć niekorzystnie na poziom cholesterolu, dlatego należy spożywać olej palmowy z umiarem. Oprócz tego olej palmowy jest stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako składnik do produkcji różnego rodzaju produktów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik