Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Spożycie tłuszczów roślinnych, takich jak olej palmowy, może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i nadciśnienia u ludzi.
Tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy, są często stosowane jako składnik w przemyśle spożywczym
Funkcja składnika oleju palmowego w diecie to dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ciała. Zawiera on przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, co może wpłynąć niekorzystnie na poziom cholesterolu, dlatego należy spożywać olej palmowy z umiarem. Oprócz tego olej palmowy jest stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako składnik do produkcji różnego rodzaju produktów.