Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Spożycie tłuszczu utwardzonego rzepakowego może zwiększyć stężenie cholesterolu LDL we krwi
Tłuszcz utwardzony rzepakowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, może zwiększać poziom cholesterolu LDL i zwiększać ryzyko chorób serca, a jednocześnie ma dłuższy czas trwałości i jest często stosowany w przemyśle spożywczym jako substytut tłuszczu zwierzęcego.
Składnik tłuszczu utwardzonego rzepakowego stanowi źródło energii dla organizmu. Ponadto, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz wpływają na utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów. Tłuszcz utwardzony rzepakowy może także dostarczać organizmowi witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak, ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.