tłuszcz utwardzony rzepakowy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Spożycie tłuszczu utwardzonego rzepakowego może zwiększyć stężenie cholesterolu LDL we krwi

Informacje o składniku

Tłuszcz utwardzony rzepakowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, może zwiększać poziom cholesterolu LDL i zwiększać ryzyko chorób serca, a jednocześnie ma dłuższy czas trwałości i jest często stosowany w przemyśle spożywczym jako substytut tłuszczu zwierzęcego.

Funkcja

Składnik tłuszczu utwardzonego rzepakowego stanowi źródło energii dla organizmu. Ponadto, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz wpływają na utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów. Tłuszcz utwardzony rzepakowy może także dostarczać organizmowi witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak, ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik