tłuszcz serwatkowy

KATEGORIA | Białka

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika tłuszczu serwatkowego na ludzi to wystąpienie alergii

Informacje o składniku

Tłuszcz serwatkowy to produkt spożywczy otrzymywany z serwatki, który może być stosowany jako zamiennik masła lub oleju w diecie.

Funkcja

Składnik tłuszczu serwatkowego, zwany również białkiem serwatkowym, pełni wiele funkcji w żywieniu. Przede wszystkim jest on źródłem wysokiej jakości białka, które jest łatwo przyswajalne i ma wysoką wartość odżywczą. Ponadto białko serwatkowe przyczynia się do zwiększenia syntezy białek mięśniowych oraz wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Składnik ten ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik