Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Spożycie tłuszczu rzepakowego całkowicie utwardzonego może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka ze względu na zawartość tłuszczów trans. Tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i obniżają poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu), co zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tłuszczów trans może również prowadzić do insulinooporności, cukrzycy, otyłości, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Z tego powodu zaleca się unikanie spożywania tłuszczów trans, w tym tłuszczu rzepakowego całkowicie utwardzonego, lub ograniczenie ich spożycia do minimum.
Tłuszcz rzepakowy całkowicie utwardzony jest produktem spożywczym o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, dlatego zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.
Funkcja składnika tłuszczu roślinnego całkowicie utwardzonego palmowego w produktach spożywczych polega na zwiększeniu ich trwałości i stabilności, a także zapewnieniu odpowiedniej konsystencji i tekstury. Jest on często stosowany jako substytut tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ jest tańszy i bardziej odporny na utlenianie. Należy jednak pamiętać, że spożywanie dużej ilości tłuszczu palmowego może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi i zwiększenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.