Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Spożycie nierafinowanego tłuszczu palmowego może zwiększać ryzyko chorób serca i miażdżycy u ludzi
Tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony jest uzyskiwany z owoców drzew palmowych i charakteryzuje się płynną konsystencją oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych.
Tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony pełni funkcję źródła kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Jest on również stosowany do produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Ze względu na swoje właściwości fizyczne, tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony może poprawić konsystencję i trwałość produktów spożywczych. Jednak ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, zaleca się spożywanie go z umiarem w ramach zrównoważonej diety.