tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie nierafinowanego tłuszczu palmowego może zwiększać ryzyko chorób serca i miażdżycy u ludzi

Informacje o składniku

Tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony jest uzyskiwany z owoców drzew palmowych i charakteryzuje się płynną konsystencją oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych.

Funkcja

Tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony pełni funkcję źródła kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Jest on również stosowany do produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Ze względu na swoje właściwości fizyczne, tłuszcz roślinny palmowy nieutwardzony może poprawić konsystencję i trwałość produktów spożywczych. Jednak ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, zaleca się spożywanie go z umiarem w ramach zrównoważonej diety.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik