Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Możliwym działaniem niepożądanym składnika tłuszczu roślinnego palmowego i kokosowego na ludzi jest wzrost poziomu cholesterolu LDL we krwi.
Tłuszcz roślinny palmowy i kokosowy są nasyconymi kwasami tłuszczowymi, które są stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji margaryny, ciast, ciasteczek oraz w produkcji kosmetyków i detergentów.
Składniki odżywcze w tłuszczach roślinnych palmowym i kokosowym stanowią źródło energii dla organizmu. Są one bogate w kwasy tłuszczowe nasycone, które są wykorzystywane przez organizm do produkcji energii i wchodzą w skład błon komórkowych. Tłuszcze te zawierają również witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz i pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto, składniki obecne w oleju palmowym i kokosowym mają wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca.