Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Spożycie tłuszczu roślinnego palmowego może zwiększać poziom cholesterolu LDL we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca.
Tłuszcz roślinny palmowy jest często używany w przemyśle spożywczym jako zamiennik tłuszczów zwierzęcych, ale jego spożywanie w dużych ilościach może zwiększać ryzyko chorób serca.
Tłuszcz roślinny palmowy stanowi źródło kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla organizmu człowieka do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Wpływa również na smak, konsystencję i trwałość produktów spożywczych, w których jest stosowany jako składnik. Jednak ze względu na swoją wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, spożywanie tłuszczu roślinnego palmowego w nadmiarze może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.