Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Spożycie tłuszczu roślinnego, takiego jak olej palmowy, może zwiększać poziom cholesterolu LDL we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca u ludzi.
Tłuszcz roślinny olej palmowy jest powszechnie wykorzystywanym składnikiem spożywczym, często stosowanym w przemyśle spożywczym jako substytut tłuszczów zwierzęcych.
Składnik tłuszczu roślinnego oleju palmowego spełnia wiele funkcji w żywieniu, w tym dostarcza organizmowi energii, pomaga wchłaniać niektóre witaminy, poprawia smak i konsystencję produktów spożywczych oraz może wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Jednak z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, spożywanie oleju palmowego w dużych ilościach może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia i innych poważnych chorób.