tłuszcz roślinny olej palmowy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie tłuszczu roślinnego, takiego jak olej palmowy, może zwiększać poziom cholesterolu LDL we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca u ludzi.

Informacje o składniku

Tłuszcz roślinny olej palmowy jest powszechnie wykorzystywanym składnikiem spożywczym, często stosowanym w przemyśle spożywczym jako substytut tłuszczów zwierzęcych.

Funkcja

Składnik tłuszczu roślinnego oleju palmowego spełnia wiele funkcji w żywieniu, w tym dostarcza organizmowi energii, pomaga wchłaniać niektóre witaminy, poprawia smak i konsystencję produktów spożywczych oraz może wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Jednak z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, spożywanie oleju palmowego w dużych ilościach może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia i innych poważnych chorób.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik