Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
neutralny składnik
Tłuszcz mleczny odwodniony, zwany również skondensowanym mlekiem, może stwarzać pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka, jeśli spożywany jest w nadmiernych ilościach lub w przypadku nietolerancji laktozy. Spożycie dużej ilości tłuszczu mlecznego odwodnionego może prowadzić do otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i podwyższonego poziomu cholesterolu. Osoby z nietolerancją laktozy mogą doświadczać objawów takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka i nudności. Dlatego zaleca się spożywanie tłuszczu mlecznego odwodnionego w umiarkowanych ilościach i w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety. Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać spożywania tego produktu lub wybierać odpowiednie alternatywy.
Tłuszcz mleczny odwodniony to produkt spożywczy o obniżonej zawartości wody, który jest często stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji żywności.
Składnik tłuszczu mlecznego odwodnionego jest stosowany w produktach spożywczych głównie jako emulgator, stabilizator i zagęszczacz. Jest to produkt otrzymywany przez odparowanie wody z tłuszczu mlecznego, co prowadzi do powstania proszku o wysokiej zawartości tłuszczu. Składnik ten jest często stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji takich produktów jak lody, czekolady, śmietanki i wyrobów cukierniczych. W takich produktach działa jako stabilizator i emulgator, zapewniając odpowiednią konsystencję i strukturę.