Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Spożycie dużej ilości tłuszczu kokosowego utwardzonego może zwiększyć poziom cholesterolu LDL we krwi.
Tłuszcz kokosowy utwardzony to produkt spożywczy otrzymywany z oleju kokosowego, który jest stały w temperaturze pokojowej.
Składnik tłuszcz kokosowy utwardzony pełni funkcję dodatku do żywności, w celu zwiększenia jej trwałości i stabilności. Może być wykorzystywany jako substytut tłuszczów zwierzęcych lub oleju roślinnego w różnego rodzaju przetworzonej żywności, takiej jak słodycze, pieczywo, margaryny czy kremy do kawy. Tłuszcz kokosowy utwardzony charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, co może wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Jednakże, jest to nadal obszar intensywnych badań naukowych i ich wyniki są często sprzeczne.