Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Spożycie całkowicie utwardzonego tłuszczu kokosowego może zwiększać poziom cholesterolu we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca. Ponadto, spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu kokosowego może prowadzić do otyłości i innych problemów zdrowotnych związanych z zwiększeniem masy ciała. Większość producentów unika stosowania całkowicie utwardzonego tłuszczu kokosowego w swoich produktach ze względu na jego potencjalnie niezdrowe właściwości. Zaleca się, aby spożywać tłuszcz kokosowy w umiarkowanych ilościach i łączyć go z innymi źródłami tłuszczów, takimi jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Tłuszcz kokosowy całkowicie utwardzony jest produktem spożywczym o stałej konsystencji, który jest często stosowany w kuchni jako alternatywa dla tradycyjnych tłuszczów.
Funkcją składnika tłuszczu kokosowego całkowicie utwardzonego w produktach spożywczych jest dostarczenie tłuszczu, który wpływa na konsystencję, trwałość i stabilność produktu. Kokosowy tłuszcz utwardzony stosowany jest w produkcji ciastek, ciast, czekoladek, a także margaryn i innych produktów spożywczych jako alternatywa dla masła lub oleju roślinnego. Kokosowy tłuszcz utwardzony jest też stosowany do smażenia i pieczenia, ponieważ jest trwały termicznie i ma wysoką temperaturę topnienia.