tłuszcz kaczy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi w przypadku spożywania tłuszczu kaczy to podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi.

Informacje o składniku

Tłuszcz kaczy jest bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone, co czyni go wartościowym składnikiem spożywczym.

Funkcja

Tłuszcz kaczki jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, zwłaszcza kwasu linolowego i kwasu oleinowego. Funkcją składnika tłuszczu kaczy w żywieniu jest dostarczanie organizmowi tych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, tłuszcz kaczki stanowi cenne źródło energii, a także wpływa na smak i konsystencję potraw.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik