Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso
dobry, ale
Spożycie nadmiernych ilości tlenków żelaza może prowadzić do toksyczności dla organizmu człowieka. Objawy toksyczności obejmują nudności, wymioty, biegunkę, bóle brzucha i głowy, a w przypadkach ciężkiej toksyczności mogą wystąpić uszkodzenia narządów wewnętrznych. Długotrwałe spożycie nadmiernych ilości tlenków żelaza może prowadzić do chorób takich jak choroba Wilsona-Konovalowa lub hemochromatoza, które charakteryzują się gromadzeniem nadmiaru żelaza w narządach wewnętrznych i mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby spożywać tlenki żelaza w umiarkowanych ilościach i zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka.
Produkt spożywczy tlenki żelaza jest stosowany jako dodatek do żywności w celu wzbogacenia jej w żelazo.
Składnik tlenku żelaza w produktach spożywczych pełni funkcję pierwiastka, który wpływa na transport tlenu w organizmie poprzez hemoglobinę. Jest również ważnym składnikiem enzymów, które uczestniczą w procesie oddychania komórkowego oraz metabolizmie białek i węglowodanów. Tlenek żelaza jest szczególnie ważny dla osób, które mają niedobór żelaza, ponieważ pomaga w wchłanianiu i magazynowaniu tego pierwiastka w organizmie.