Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Minerały i mikroelementy
dobry składnik
Tlenek cynku jest stosunkowo bezpiecznym związkiem chemicznym i nie stanowi poważnego zagrożenia dla zdrowia człowieka w typowych dawkach spożywanych w diecie. Jednak w przypadku spożycia znacznych ilości tlenku cynku, mogą wystąpić objawy takie jak nudności, wymioty, biegunka oraz bóle brzucha. W skrajnych przypadkach, spożycie bardzo dużych ilości tlenku cynku może prowadzić do utraty przytomności, drgawek oraz poważnych zaburzeń elektrolitowych, co może stanowić zagrożenie dla życia. Warto pamiętać, że nadmierne spożycie tlenku cynku może wystąpić jedynie w przypadku spożycia suplementów diety lub innych produktów, w których ten związek jest stosowany w celach leczniczych lub profilaktycznych. W diecie codziennej tlenek cynku występuje w niewielkich ilościach i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Tlenek cynku jest nieorganiczny, powszechnie stosowany jako dodatek do żywności i suplement diety, a także niezbędny do wielu funkcji metabolicznych organizmu człowieka, takich jak wzmacnianie układu odpornościowego i poprawa zdrowia skóry.
Tlenek cynku jest źródłem cynku, co czyni go ważnym składnikiem w żywieniu. Cynk pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, takich jak uczestnictwo w syntezie białek, metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek, a także wpływa na układ odpornościowy i hormonalny. Cynk jest również niezbędny do utrzymania zdrowej skóry, paznokci i włosów. Dlatego też, jedzenie produktów zawierających tlenek cynku może pomóc w zapewnieniu odpowiedniej ilości cynku w diecie i wspomóc funkcjonowanie organizmu.