Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Tiamina (witamina B1) jest niezbędna dla zdrowia człowieka, jednak spożycie jej w nadmiarze lub w niedoborze może prowadzić do różnych zagrożeń dla zdrowia. Niedobór tiaminy może prowadzić do choroby beri-beri, która objawia się zaburzeniami neurologicznymi, osłabieniem mięśni, obrzękami i uszkodzeniem serca. Osoby z niedoborem tiaminy są również bardziej narażone na infekcje i problemy z układem odpornościowym. Z drugiej strony, spożycie tiaminy w nadmiarze jest rzadkie, ale może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak bóle brzucha, nudności, skurcze mięśni, a nawet uczucie gorąca i wypryski skórne. Ważne jest, aby utrzymywać równowagę w spożyciu tiaminy i unikać zarówno niedoboru, jak i nadmiaru, poprzez zdrową i zrównoważoną dietę oraz suplementację tylko na zalecenie lekarza.
Tiamina jest witaminą z grupy B, która jest niezbędna dla organizmu człowieka i występuje w produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, orzechy i nasiona.
Nie ma składnika o nazwie "tequila". Tequila to alkohol destylowany z agawy niebieskiej, który jest stosowany w produkcji napojów alkoholowych. W produktach spożywczych, tequila może być wykorzystywana do aromatyzowania i dodawania smaku, ale tylko w niewielkich ilościach ze względu na zawartość alkoholu.