Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Spożycie termizowanego mleka krowiego może spowodować u ludzi nietolerancję laktozy
Termizowane mleko krowie to produkt spożywczy, który powstaje w wyniku poddania mleka krowiego krótkiemu procesowi pasteryzacji przy wyższej temperaturze.
Składnik termizowanego mleka krowiego pełni funkcję dostarczania organizmowi człowieka białka, wapnia oraz witamin z grupy B. W procesie termizacji, czyli krótkotrwałego podgrzania mleka do temperatury około 60-65 stopni Celsjusza, eliminuje się większość bakterii chorobotwórczych, co zwiększa trwałość i bezpieczeństwo produktu. Jednocześnie nie wpływa to znacząco na wartość odżywczą mleka, dlatego termizowane mleko krowie jest dobrym źródłem składników odżywczych dla osób, które nie mają nietolerancji laktozy lub alergii na białka mleka krowiego.