teksturowany gluten pszenny

KATEGORIA | Białka roślinne

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane na zdrowie człowieka teksturowanego glutenu pszenicznego może obejmować trudności w trawieniu, reakcje alergiczne i nietolerancję glutenu.

Informacje o składniku

Teksturowany gluten pszenny to produkt spożywczy otrzymywany z mąki pszennej, który poprzez obróbkę cieplną i mechaniczną uzyskuje teksturę przypominającą mięso.

Funkcja

Składnik tekstury w potrawach z teksturowanym glutenem pszennym polega na tym, że gluten pszenny jest uformowany w strukturę przypominającą mięso. Dzięki temu potrawy z teksturowanym glutenem pszennym wykazują podobne cechy, jak dania mięsne, ale są wegetariańskie. Teksturowany gluten pszenny jest bogaty w białko i może być wykorzystywany w wielu potrawach, takich jak pasztety, sosy i gulasze.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik