teksturowane białko grochu

KATEGORIA | Białka

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane na zdrowie człowieka teksturowanego białka grochu to wystąpienie objawów alergicznych u osób uczulonych na białka grochu.

Informacje o składniku

Teksturowane białko grochu to roślinny produkt spożywczy o wysokiej zawartości białka i chrupiącej konsystencji, który może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Funkcja

Składnik w potrawach teksturowane białko grochu pełni funkcję zastępczą dla mięsa lub innych źródeł białka, zwłaszcza w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Teksturowane białko grochu to produkt wytwarzany z mąki grochowej, którego struktura przypomina mięso. Jest to bogate źródło białka roślinnego, które zawiera dużo błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczne. Może być wykorzystywane w różnych potrawach, takich jak gulasze, kotlety, zapiekanki czy sałatki, aby zwiększyć ich wartość odżywczą oraz dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik