Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
neutralny składnik
Spożycie talku może prowadzić do powstania poważnych problemów zdrowotnych. Talk jest substancją niezdrową, która może powodować uszkodzenie płuc i powodować problemy z oddychaniem. W wyniku spożycia talku mogą wystąpić także poważne choroby układu oddechowego, takie jak pylica płucna. Istnieje również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, takich jak raki płuc i jama ustna. Dlatego zaleca się unikanie spożywania produktów zawierających talk, a w przypadku podejrzenia zatrucia należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
Talk jest często stosowaną substancją przeciwzbrylającą w produktach spożywczych
Funkcją składnika substancji przeciwzbrylającej - talku w produktach spożywczych jest zapobieganie ich sklejaniu się i utrzymywanie odpowiedniej konsystencji. Talk jest składnikiem powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym, między innymi w cukrze pudrze, przyprawach, mące, a także w produktach w proszku, takich jak kakao czy buliony. Dzięki zdolności do absorpcji wilgoci, talk zapobiega zbrylaniu się produktów i utrzymaniu ich sypkości.