Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso i wędliny
dobry składnik
Może wystąpić reakcja alergiczna na składnik przeciwutleniający dodawany do szynki wieprzowej
Szynka z mięsa wieprzowego jest bogatym źródłem białka, witaminy B12, cynku i selenu, ale może zawierać duże ilości tłuszczu i soli.
Składnikami odżywczymi w szynce wieprzowej są białka, tłuszcze, sole mineralne i witaminy. Białka są niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, a tłuszcze dostarczają energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Sole mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a witaminy pełnią rolę katalizatora w wielu procesach metabolicznych. Jednak należy pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli, spożywanie szynki powinno być umiarkowane.