szynka z mięsa wieprzowego

KATEGORIA | Mięso i wędliny

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Może wystąpić reakcja alergiczna na składnik przeciwutleniający dodawany do szynki wieprzowej

Informacje o składniku

Szynka z mięsa wieprzowego jest bogatym źródłem białka, witaminy B12, cynku i selenu, ale może zawierać duże ilości tłuszczu i soli.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w szynce wieprzowej są białka, tłuszcze, sole mineralne i witaminy. Białka są niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, a tłuszcze dostarczają energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Sole mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a witaminy pełnią rolę katalizatora w wielu procesach metabolicznych. Jednak należy pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli, spożywanie szynki powinno być umiarkowane.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik