Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso
neutralny składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika szynki wieprzowej na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznej.
Szynka wieprzowa jest bogatym źródłem białka, witaminy B1, B6 i B12 oraz zawiera również w swoim składzie żelazo, cynk i fosfor.
Funkcją składnika w żywieniu szynki wieprzowej jest dostarczenie białka oraz pewnych ilości tłuszczu do organizmu. Białko zawarte w szynce wieprzowej jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Tłuszcz z kolei dostarcza energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli, spożywanie szynki wieprzowej powinno odbywać się w umiarkowanych ilościach.