szpinak mrożony

KATEGORIA | Warzywa mrożone

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości mrożonego szpinaku może prowadzić do nadmiernego nagromadzenia się kwasu szczawiowego w organizmie, co może skutkować kamieniami nerkowymi i problemami trawieniem.

Informacje o składniku

Szpinak mrożony jest bogaty w witaminy A i K, zawiera także błonnik pokarmowy i jest niskokalorycznym źródłem białka dla wegetarian i wegan.

Funkcja

Szpinak mrożony stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych, takich jak witaminy (m.in. K, A, C, foliany), minerały (m.in. żelazo, magnez, wapń), błonnik pokarmowy oraz flawonoidy. Spożycie szpinaku mrożonego może wpłynąć korzystnie na pracę układu krwionośnego, wzrok, a także wpłynąć pozytywnie na metabolizm i trawienie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik