Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie dużych ilości zielonych szparagów może prowadzić do nadmiernego wytwarzania gazów jelitowych u niektórych osób.
Szparagi zielone całe są bogate w witaminy C, K oraz kwas foliowy, zawierają również błonnik, a ich spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu moczowego.
Składnikami odżywczymi w szparagach zielonych są: - Błonnik pokarmowy: pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. - Kwas foliowy: jest ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. - Witamina C: wzmacnia układ odpornościowy i pomaga wchłaniać żelazo z innych pokarmów. - Witamina K: jest potrzebna do utrzymania zdrowych kości i krzepnięcia krwi. - Glutation: związek przeciwutleniający, który pomaga zwalczać stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. - Asparagina: aminokwas, który może pomóc w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. - Rutyna: związek, który pomaga wzmocnić naczynia krwionośne i poprawić krążenie krwi.