Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Grzyby
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika, szlachetnej pleśni Penicillium Roqueforti na ludzi, to wywołanie reakcji alergicznej.
Szlachetna pleśń Penicillium roqueforti stosowana jest do produkcji niektórych serów, w tym popularnego sera pleśniowego Roquefort.
Szlachetna pleśń Penicillium roqueforti jest stosowana w produkcji sera Roquefort. Składnik ten wprowadzany jest do sera w trakcie procesu produkcji, gdzie pełni on kilka funkcji. Po pierwsze, Penicillium roqueforti wprowadza charakterystyczny smak, zapach i kolor sera Roquefort. Po drugie, pleśń ta umożliwia rozwój otworów w serze, co jest jednym z jego charakterystycznych cech. Po trzecie, Penicillium roqueforti pomaga w procesie dojrzewania sera poprzez rozkładanie tłuszczów, białek i węglowodanów, co prowadzi do wytworzenia odpowiedniej konsystencji i smaku sera.