szelak

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane na ludzi składnika, jakim jest glazurujący szelak, nie jest znane ze względu na jego stosowanie jedynie w niewielkich ilościach, przeważnie jako składnik pokrywający owoce i tabletki farmaceutyczne.

Informacje o składniku

Szelak to naturalna substancja glazurująca pochodzenia roślinnego, stosowana w przemyśle spożywczym do pokrycia owoców, słodyczy i innych produktów, w celu nadania im połysku i zwiększenia trwałości.

Funkcja

Główną funkcją składnika szelaku jako substancji glazurującej w żywności jest zabezpieczenie jej powierzchni przed wilgocią i zanieczyszczeniami, co pozwala na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Szelak może być stosowany jako składnik glazurujący w wielu produktach, takich jak owoce, warzywa, orzechy, słodycze, tabletki i kapsułki leków.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik