Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Możliwe działanie niepożądane na ludzi składnika, jakim jest glazurujący szelak, nie jest znane ze względu na jego stosowanie jedynie w niewielkich ilościach, przeważnie jako składnik pokrywający owoce i tabletki farmaceutyczne.
Szelak to naturalna substancja glazurująca pochodzenia roślinnego, stosowana w przemyśle spożywczym do pokrycia owoców, słodyczy i innych produktów, w celu nadania im połysku i zwiększenia trwałości.
Główną funkcją składnika szelaku jako substancji glazurującej w żywności jest zabezpieczenie jej powierzchni przed wilgocią i zanieczyszczeniami, co pozwala na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Szelak może być stosowany jako składnik glazurujący w wielu produktach, takich jak owoce, warzywa, orzechy, słodycze, tabletki i kapsułki leków.