syrop sacharozowy

KATEGORIA | Cukry

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie syropu sacharozowego może prowadzić do wystąpienia kilku potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim, spożywanie nadmiernych ilości produktów zawierających sacharozę może prowadzić do otyłości oraz wystąpienia chorób z nią związanych, takich jak cukrzyca czy choroby serca. Ponadto, sacharoza może powodować próchnicę zębów oraz sprzyjać rozwojowi bakterii w jamie ustnej. Ostatecznie, spożycie zbyt dużej ilości syropu sacharozowego może prowadzić do zaburzeń w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Dlatego też zaleca się umiarkowane spożycie produktów zawierających sacharozę oraz dbanie o higienę jamy ustnej po ich spożyciu.

Informacje o składniku

Syrop sacharozowy to produkt spożywczy, który jest powszechnie stosowany jako słodzik w przemyśle spożywczym.

Funkcja

Funkcja składnika syropu sacharozowego w produktach spożywczych to przede wszystkim dodanie słodkiego smaku oraz zwiększenie wartości kalorycznej produktu. Syrop sacharozowy jest powszechnie stosowany jako słodzik w przemyśle spożywczym ze względu na swoją łatwą dostępność i niską cenę. Ponadto, stosowanie syropu sacharozowego w produktach spożywczych wpływa na ich konsystencję, pozwala na lepsze wiązanie składników oraz ogranicza tworzenie się kryształków cukru.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik