Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Cukry
uważaj na...
Spożycie nadmiernych ilości syropu kukurydzianego może prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2 oraz zwiększenia ryzyka chorób serca.
Syrop kukurydziany to słodki płyn otrzymywany z kukurydzy, który jest często stosowany jako substytut cukru w przemyśle spożywczym.
Składnik syropu kukurydzianego stosowany jest w potrawach głównie jako słodzik. Syrop kukurydziany jest bogaty w glukozę i fruktozę, dlatego jest często używany do słodzenia napojów, deserów, ciast i wielu innych produktów spożywczych. Ponadto, syrop kukurydziany ma również właściwości wiążące, dzięki czemu jest stosowany jako dodatek do wielu produktów przemysłowych, takich jak sosy, marynaty, ketchupy, musztardy oraz wędliny.