syrop glukozowo-fruktozowy

KATEGORIA | Cukry

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca.

Informacje o składniku

Syrop glukozowo-fruktozowy to słodki produkt spożywczy, który jest mieszaniną glukozy i fruktozy, stosowany w przemyśle spożywczym jako słodzik i zagęszczacz.

Funkcja

Syrop glukozowo-fruktozowy pełni funkcję słodzącą w potrawach. Jest on stosowany jako zamiennik cukru, ze względu na niższą cenę i wyższą słodycz w porównaniu z białym cukrem. Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym do produkcji napojów, słodyczy, sosów, dżemów i innych produktów spożywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik