Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Cukry
niewskazany
Spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca.
Syrop glukozowo-fruktozowy to słodki produkt spożywczy, który jest mieszaniną glukozy i fruktozy, stosowany w przemyśle spożywczym jako słodzik i zagęszczacz.
Syrop glukozowo-fruktozowy pełni funkcję słodzącą w potrawach. Jest on stosowany jako zamiennik cukru, ze względu na niższą cenę i wyższą słodycz w porównaniu z białym cukrem. Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym do produkcji napojów, słodyczy, sosów, dżemów i innych produktów spożywczych.