Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika suszonego zakwasu pszennego na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznej.
Suszony zakwas pszenny to naturalny produkt powstały z fermentacji mąki pszennej, który może poprawić smak i wartość odżywczą produktów piekarniczych, ponieważ zawiera witaminy, minerały i probiotyki.
Składnik zaczynu pszennego, czyli suszony zakwas pszenny, pełni ważną funkcję w żywieniu, ponieważ jest naturalnym źródłem kwasów organicznych i enzymów, które wpływają na jakość i trwałość pieczywa. Kwas mlekowy, octowy i mlekowo-octowy, które powstają w trakcie fermentacji, obniżają pH ciasta, co wpływa na jakość wypieku oraz zapobiega rozwojowi drobnoustrojów niepożądanych. Enzymy natomiast wpływają na procesy trawienne w organizmie, a także wpływają na strukturę i kruchość pieczywa.