suszony por

KATEGORIA | Warzywa

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie suszonego pora może powodować pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwłaszcza jeśli jest on skażony bakteriami lub grzybami. Z powodu wysokiej zawartości soli, suszone warzywa, w tym suszony por, mogą również powodować problemy z nadciśnieniem u osób, które już cierpią na tę chorobę. Jednak w umiarkowanych ilościach, spożywanie suszonego pora nie powinno stanowić znaczącego zagrożenia dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że jakiekolwiek objawy nietypowe, takie jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka, po spożyciu suszonego pora należy skonsultować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Suszony por to produkt spożywczy o wyjątkowym smaku i aromacie, który może być wykorzystywany w różnorodny sposób w kuchni.

Funkcja

Suszony pomidor jest dodatkiem do produktów spożywczych, który służy do poprawienia ich smaku i aromatu. Jest również źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, potas i błonnik. Ponadto, suszone pomidory zawierają naturalne przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed chorobami serca, nowotworami i innymi schorzeniami.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik