Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Po spożyciu suszonego liścia pietruszki przez człowieka mogą wystąpić niektóre niepożądane skutki zdrowotne. Zawarty w pietruszce olejek eteryczny może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób, co objawia się m.in. obrzękiem, wysypką, trudnościami w oddychaniu, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząsem anafilaktycznym. Wysoka zawartość flawonoidów w liściach pietruszki może również prowadzić do interakcji z niektórymi lekami, co utrudnia ich wchłanianie lub zwiększa ich toksyczność. Osoby cierpiące na kamienie nerkowe powinny również unikać spożywania dużej ilości pietruszki, ponieważ może to zwiększać ryzyko ich powstawania.
Suszony liść pietruszki to doskonały dodatek smakowy do wielu potraw kuchni międzynarodowej
Suszony liść pietruszki jest często wykorzystywany jako przyprawa w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości smakowe i aromatyczne. Funkcja składnika suszonego liścia pietruszki polega na dodaniu do potraw wyrazistego smaku i zapachu oraz poprawieniu ich walorów estetycznych poprzez urozmaicenie kolorów. Ponadto, liść pietruszki zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy C, K i A oraz sole mineralne, co czyni go również wartościowym składnikiem odżywczym w diecie.