Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Spożycie sumaka może powodować niepożądane skutki zdrowotne u niektórych osób. Najczęściej zgłaszanym objawem jest reakcja alergiczna, która objawia się wysypką, swędzeniem, obrzękiem ust, języka i gardła, a w niektórych przypadkach może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie życia. Ponadto, spożywanie dużej ilości sumaka może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, nudności, wymioty i bóle brzucha. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek objawów niepożądanych zaleca się natychmiastowe skontaktowanie się z lekarzem.
Sumak to popularny w kuchni Bliskiego Wschodu produkt spożywczy o kwaśnym smaku, który często stosuje się jako przyprawę do mięs, sałatek i dipów.
Składnik sułtanki, czyli E954, jest stosowany głównie jako substytut cukru w produktach spożywczych. Jego funkcją jest zapewnienie słodkiego smaku i poprawienie konsystencji produktów, takich jak np. cukierki, gumy do żucia, napoje słodzone, dżemy, czy marmolady. Ponadto, E954 może pełnić rolę konserwantu, ponieważ wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, co pomaga przedłużyć trwałość produktów spożywczych.