Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce suszone
dobry składnik
Nie jest zalecane spożywanie sułtanki ze względu na jej potencjalnie toksyczne właściwości. Wiele gatunków sułtanek zawiera silnie działające trucizny, takie jak kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do zatrucia, biegunki, nudności, wymiotów i zawrotów głowy. W skrajnych przypadkach, spożycie sułtanki może być śmiertelne. Z tego powodu spożywanie sułtanki jest niebezpieczne i nie powinno być praktykowane.
Przez wiele osób uważana jest za smaczny i pożywny produkt spożywczy
Składnik sułtanki, czyli E954, jest stosowany głównie jako substytut cukru w produktach spożywczych. Jego funkcją jest zapewnienie słodkiego smaku i poprawienie konsystencji produktów, takich jak np. cukierki, gumy do żucia, napoje słodzone, dżemy, czy marmolady. Ponadto, E954 może pełnić rolę konserwantu, ponieważ wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, co pomaga przedłużyć trwałość produktów spożywczych.