substancje zagęszczające guma guar

KATEGORIA | Zagęszczacze

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym na zdrowie człowieka substancji zagęszczającej guma guar może być biegunka.

Informacje o składniku

Guma guar to naturalna substancja zagęszczająca pochodząca z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba, stosowana w przemyśle spożywczym jako stabilizator i zagęszczacz.

Funkcja

Guma guar jest powszechnie stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca. Jej główną funkcją jest zwiększenie lepkości i konsystencji potraw, co pozwala na ich lepsze mieszanie oraz zapobiega rozwarstwianiu się składników. Ponadto, gumę guar wykorzystuje się także jako stabilizator emulsji, co zapobiega oddzielaniu się składników w czasie przechowywania produktów spożywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik