Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
niewskazany
Pirosiarczyn sodu jest powszechnie stosowany jako substancja konserwująca do przechowywania żywności, takiej jak mięso, owoce i warzywa, a także w winach i napojach. Jednak spożywanie dużej ilości pirosiarczynu sodu może powodować niekorzystne skutki dla zdrowia, takie jak: 1. Objawy alergiczne: osoby z alergią na pirosiarczyn sodu mogą doświadczać reakcji alergicznych po spożyciu żywności lub napojów zawierających tę substancję. Objawy mogą obejmować trudności z oddychaniem, wysypkę skórną, obrzęk i inne. 2. Astma: pirosiarczyn sodu może wywołać objawy astmy u osób z tą chorobą, takie jak duszność i kaszel. 3. Bóle głowy: niektórzy ludzie zgłaszają bóle głowy po spożyciu żywności zawierającej pirosiarczyn sodu. 4. Nieprawidłowości żołądkowo-jelitowe: nadmiar pirosiarczynu sodu może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak bóle brzucha, zaparcia lub biegunki. Wydaje się, że pirosiarczyn sodu jest bezpieczny do spożycia w małych ilościach. Jednak osoby mające skłonność do reakcji alergicznych lub cierpiące na astmę powinny unikać spożywania żywności zawierającej tę substancję lub ograniczyć jej spożycie.
Pirosiarczyn sodu jest substancją konserwującą stosowaną w produktach spożywczych
Funkcją składnika substancji konserwującej pirosiarczynu potasu w produktach spożywczych jest hamowanie wzrostu drobnoustrojów, w tym bakterii, drożdży i pleśni. Dzięki temu, pirosiarczyn potasu przedłuża trwałość produktów spożywczych i zapobiega psuciu się.