Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Spożycie gumy ksantanowej w normalnych ilościach uważane jest za bezpieczne dla zdrowia człowieka. Jednakże, w niektórych przypadkach może wystąpić reakcja alergiczna na tę substancję. Objawy alergii mogą obejmować skórne wysypki, swędzenie, obrzęk twarzy lub krtani, trudności w oddychaniu, nudności, wymioty i biegunkę. Osoby z alergią na gumę ksantanową powinny unikać jej spożywania. Ponadto, nadmierne spożycie gumy ksantanowej może prowadzić do problemów trawieniem, w tym bólu brzucha, wzdęć, biegunki lub zaparcia. Osoby z nietolerancją pokarmową na ten składnik powinny ograniczyć jego spożycie. Podsumowując, gumę ksantanową uważa się za bezpieczną dla zdrowia człowieka, ale osoby z alergią na nią lub nietolerancją pokarmową powinny unikać jej spożywania. Wszelkie niepokojące objawy należy skonsultować z lekarzem.
Guma ksantanowa jest naturalnym zagęszczaczem i stabilizatorem, który jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym.
Funkcją składnika substancji żelującej gumy arabskiej w produktach spożywczych jest tworzenie stabilnej struktury żelowej lub emulsji, która poprawia konsystencję i teksturę produktu. Guma arabska jest często używana w produktach takich jak słodycze, napoje, sosy i wyroby mięsne, gdzie działa jako emulgator, zagęstnik i stabilizator. Ponadto, gumę arabską stosuje się również jako składnik powlekający, dzięki czemu produkt nabiera gładkiej powierzchni.