substancja żelująca guma arabska

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Spożycie gumy arabskiej w normalnych ilościach jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Jednakże, w nadmiernych ilościach, mogą wystąpić niepożądane skutki zdrowotne, takie jak biegunka, wzdęcia, nudności i wymioty. Osoby z alergią na orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca i soję powinny unikać gumy arabskiej, ponieważ może ona zawierać śladowe ilości tych alergenów. Osoby z nietolerancją fruktozy powinny także ograniczyć spożycie gumy arabskiej ze względu na jej wysoką zawartość fruktooligosacharydów. W przypadku spożycia dużych ilości gumy arabskiej, może to prowadzić do niedoboru błonnika pokarmowego, co może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Podsumowując, gumę arabską zazwyczaj uważa się za bezpieczną dla zdrowia, ale jak z każdym produktem spożywczym, należy ją spożywać z umiarem. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny unikać jej lub ograniczyć jej spożycie.

Informacje o składniku

Guma arabska jest naturalnym środkiem żelującym stosowanym w wielu produktach spożywczych

Funkcja

Funkcją składnika substancji żelującej gellan w produktach spożywczych jest tworzenie żelu lub stabilizacja emulsji. Gellan jest używany głównie jako składnik stabilizujący w przemyśle spożywczym, w produktach takich jak napoje, sery twarde, musy, galaretki, dżemy, a także w produktach bezglutenowych, ponieważ nie zawiera glutenu. Gellan wpływa na konsystencję i teksturę produktu, zapewniając jednocześnie dłuższą trwałość i stabilność.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik