Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Po spożyciu guma ksantanowa jest uważana za bezpieczną dla zdrowia człowieka. Jednakże, zdarzają się przypadki alergii na tę substancję oraz reakcje niepożądane takie jak biegunka, nudności czy wzdęcia, szczególnie u osób, które spożywają nadmierną ilość gumy ksantanowej. Osoby cierpiące na nietolerancję fruktozy lub cukrzycę powinny ograniczyć spożycie gumy ksantanowej, ponieważ może ona wpłynąć na poziom cukru we krwi. W każdym przypadku, przed spożyciem produktów zawierających gumę ksantanową, należy zapoznać się z etykietą produktu i zasięgnąć porady lekarza czy dietetyka.
Guma ksantanowa jest naturalnym zagęszczaczem spożywczym, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym.
Funkcją składnika substancji zagęszczającej pektyny w produktach spożywczych jest zwiększenie lepkości i stabilizacja konsystencji produktu. Pełni on również rolę wiążącą w procesie produkcji, zapewniając jednolitą strukturę oraz chroniąc produkt przed rozkładem chemicznym i mikrobiologicznym.