Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Witaminy
dobry składnik
Po spożyciu dużej ilości kwasu askorbinowego (witaminy C) można doświadczyć niestrawności, nudności, biegunki, bóle brzucha i nadmiernego gazowania. Duże dawki mogą również prowadzić do tworzenia kamieni nerkowych lub zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych u osób podatnych na ten problem. Niemniej jednak, dawki zalecane dla zdrowych osób są bezpieczne i nie powodują poważnych skutków ubocznych.
Substancją wzbogacającą kwas l-askorbinowy jest m.in. cytryniany sodu i potasu oraz sole wapniowe, magnezowe i cynkowe.
Kwas l-askorbinowy, znany również jako witamina C, jest ważnym składnikiem diety, który pełni wiele funkcji w organizmie, w tym wzmacnia system odpornościowy, pomaga w produkcji kolagenu i przeciwdziała uszkodzeniom oksydacyjnym. Substancje wzbogacające kwas l-askorbinowy, takie jak owoce i warzywa, są ważnym źródłem tej witaminy i powinny być regularnie spożywane, aby zapewnić odpowiedni poziom witaminy C w organizmie.