Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Spożycie nadmiernej ilości jodanu potasu (KIO3) może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Przyjmowanie więcej niż 3000 mikrogramów dziennie może prowadzić do zaburzeń tarczycy, powodować odkładanie się jodu w narządach wewnętrznych oraz wpłynąć negatywnie na układ odpornościowy. U osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak Hashimoto czy choroba Gravesa-Basedowa, nadmiar jodu może zaostrzyć objawy choroby. Dlatego osoby z tarczycą lub innymi chorobami autoimmunologicznymi powinny skonsultować z lekarzem przed spożyciem KIO3 lub jakiejkolwiek innej substancji bogatej w jod.
KIO3 (jodan potasu) jest substancją wzbogacającą, która jest dodawana do niektórych produktów spożywczych.
Jodan potasu (KIO3) jest składnikiem substancji wzbogacającej stosowanej w produktach spożywczych w celu zapobiegania niedoborom jodu w diecie. KIO3 jest formą jodu, która jest łatwiej przyswajalna przez organizm niż jod organiczny. Jod jest niezbędny dla funkcjonowania tarczycy, która reguluje metabolizm organizmu. Niedobór jodu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym niedoczynności tarczycy, zaburzeń rozwoju mózgu u dzieci i chorób tarczycy. Dodawanie KIO3 do produktów spożywczych, takich jak sól, chleb czy woda pitna, to skuteczny sposób zapobiegania niedoborom jodu w populacji.