substancja słodząca sacharyny

KATEGORIA | Słodziki i substancje słodzące

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane na zdrowie człowieka substancji słodzącej sacharyny to ryzyko wystąpienia nowotworów.

Informacje o składniku

Sacharyna to syntetyczna substancja słodząca, która jest około 300 razy słodsza od cukru i jest stosowana w wielu produktach spożywczych jako alternatywa dla cukru.

Funkcja

Sacharyny są syntetycznymi substancjami słodzącymi, które są powszechnie stosowane jako zamiennik cukru w wielu potrawach i napojach. Mają one znacznie większą słodkość niż sacharoza (cukier), ale jednocześnie nie dostarczają kalorii, co czyni je popularnymi wśród osób odchudzających się lub z cukrzycą. Sacharyny są zwykle dodawane do napojów bezalkoholowych, gum do żucia, produktów piekarniczych, słodyczy i innych przetworzonych produktów spożywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik