strąki groszku zielonego w tym groszek cukrowy

KATEGORIA | Warzywa strączkowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości strąków groszku zielonego, w tym groszku cukrowego, może powodować wzdęcia oraz problemy z trawieniem.

Informacje o składniku

Strąki groszku zielonego, w tym groszek cukrowy, są bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witaminy C i kwasu foliowego, a jednocześnie są niskokaloryczne i pomagają w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.

Funkcja

Strąki groszku zielonego, w tym groszek cukrowy, są dobrym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy C. Białko roślinne zawarte w strąkach groszku zielonego jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i może stanowić wartościową alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Błonnik natomiast ma pozytywny wpływ na trawienie oraz zapobiega zaparciom. Witaminy z grupy B są niezbędne dla naszego zdrowia, a witamina C pomaga wzmocnić odporność organizmu i chroni przed chorobami.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik