stearoilomleczan sodu

KATEGORIA | Emulgatory

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Może powodować podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych

Informacje o składniku

Stearoilomleczan sodu jest solą sodową kwasu tłuszczowego, stosowaną w przemyśle spożywczym jako emulgator, stabilizator i zagęszczacz, a także może wpływać na właściwości sensoryczne produktów żywnościowych.

Funkcja

Stearoilomleczan sodu jest składnikiem żywnościowym, który działa jako emulgator i stabilizator, zapobiegając rozwarstwianiu się produktów mlecznych. W diecie człowieka pełni rolę źródła tłuszczów, które są niezbędne dla organizmu do prawidłowego funkcjonowania, wchodząc w skład błon komórkowych oraz pełniąc funkcję nośnika substancji odżywczych i hormonów. Jednak ze względu na to, że stearoilomleczan sodu jest składnikiem przetworzonej żywności, zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik