Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Emulgatory
dobry, ale
Może powodować podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych
Stearoilomleczan sodu jest solą sodową kwasu tłuszczowego, stosowaną w przemyśle spożywczym jako emulgator, stabilizator i zagęszczacz, a także może wpływać na właściwości sensoryczne produktów żywnościowych.
Stearoilomleczan sodu jest składnikiem żywnościowym, który działa jako emulgator i stabilizator, zapobiegając rozwarstwianiu się produktów mlecznych. W diecie człowieka pełni rolę źródła tłuszczów, które są niezbędne dla organizmu do prawidłowego funkcjonowania, wchodząc w skład błon komórkowych oraz pełniąc funkcję nośnika substancji odżywczych i hormonów. Jednak ze względu na to, że stearoilomleczan sodu jest składnikiem przetworzonej żywności, zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.